Printinformatie.

        

De teksten die op de website komen te staan, kunnen printvriendelijk worden afgedrukt. Dat wil zeggen dat alle overbodige opsmuk is verwijderd. We verstaan daaronder: de titelbalk met de naam van de website, de links naar de verschillende informatierubrieken (kriteria, onderwerpen etc.) en andere opmaak die de website duidelijker en aantrekkelijker maken, maar een afgedrukte tekst niet ten goede komen.

Door alle opmaak uit de teksten weg te halen ontstaan naakte stukjes tekst zoals in een boek. En dat is ook precies de bedoeling, omdat zó de teksten achter elkaar gelegd kunnen worden en gezamenlijk één verhaal, een boek vormen. Een ordening kan je zelf bedenken! Handige mensen kunnen zelfs de verhalen in twee kolommen rangschikken, en de teksten op de voor- en achterkant van het papier afdrukken. Dan heb je de tekst in pocketformaat. Sommige kopieermachines hebben daar speciale instellingen voor!

Voor wie zo ‘n kopieerapparaat niet heeft. Wil je de boekvorm benadrukken dan is het maken van een dummy belangrijk. Een dummy is in dit geval een aantal pagina ‘s tekst door knippen en plakken zo achter elkaar te leggen in A-5 formaat, dat er een doorlopende tekst ontstaat over verscheidene pagina ‘s als in een pocketboek. Een A-viertje wordt door midden gevouwen, bladzijde 1 rechts, bladzijde 2 links, en welk paginanummers er achterop komen te staan, ligt aan het aantal bladzijden (pagina ‘s) in het totaal.

Overweging: Deze informatie wordt u om twee redenen verstrekt. De eerste is dat op deze manier de teksten goed leesbaar blijven, hoe uitgebreid een verhaal ook zou kunnen worden. De tweede reden ligt in de overweging dat ik graag zie dat er zo min mogelijk papier en inkt wordt gebruikt voor het afdrukken van teksten, uit milieuoverwegingen.

Ik ben geen fanatiek milieuactivist. Ik wil niet geassocieerd worden met mensen die het einde van de wereld aankondigen. Dat levert alleen een negatief mensbeeld op. Milieuactivisten denken de ondergang van de wereld alleen aan de mens te kunnen wijten. Als de milieuproblematiek door de juiste mensen aan de man gebracht zou worden, zou er nu al tegen de milieuvervuiling effectief kunnen worden opgetreden. Net zoals de stank in negentiende-eeuwse steden werd bestreden, omdat men de arbeiders nodig had en ziekte zo veel mogelijk moest worden voorkomen, zo kan dat nu met de milieuvervuiling, als men zou willen.... Namelijk door van overheidswege in samenwerking met het bedrijfsleven maatregelen te nemen om de redenen van de vervuiling echt aan te pakken. Zolang dat niet het geval is, vind ik het belangrijk om zo min mogelijk papier te verspillen, en de bomen te respecteren.